Hamis gulyásleves
Hozzávalók:
75 dkg tisztított burgonya, 2 db friss zöldpaprika, 2 db friss paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 db marhahúsleves-kocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 mokkáskanál majoránna, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evõkanál piros fûszerpaprika (aki szereti az erõset, kevés cseresznyepaprika-krémet is tehet bele), 2 evõkanál tarhonya (de csak házi, szabálytalan alakú apró száraz tarhonya), ízlés szerint só, csípet õrölt köménymag.
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd zsírját folyamatos keverés közben kis lángon kiolvasztom, és ráteszem a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Folytonosan kevergetve üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a paprikakrémet, majd azonnal ráöntök két evõkanál vizet. A tûzre visszatéve beleteszem a meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát, és néhány percig kevergetem. Ezután a megtisztított, zúzott fokhagymával és a köménymaggal ízesítem, majd ráöntök másfél liter vizet, illetve annyit, amennyi jó bõven ellepi a burgonyát. Ezután beleteszem a megmosott, kicsumázott és szeletekre vágott zöldpaprikát meg a húsleveskockákat és felforralom. Ha szükséges, meg is sózom. Fedõ alatt puhára fõzöm, csak ezután teszem bele a felkarikázott paradicsomot és a házi tarhonyát (csipetke helyett). Addig fõzöm még, amíg a tarhonya meg nem fõ. Forrón tálalom.
Elkészítési idő: 60 perc
Erdélyi csorba leves
Hozzávalók:
50 dkg. szinhús ( bármilyen)
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyem,
1 kis fej karalábé,
2-3 szem burgonya, só,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
1 db. csípős paprika
2-3 evőkanál étolaj (vagy sertészsír)
1 csokor zöldpetrezselyem
1 db. citrom leve
A galuzskához: tojás, só, liszt
Elkészítés:
A húst megmossuk, felkockázzuk. A felforrósított zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd paprikázzuk s beletesszük a húst is, amit kissé pörkölübk, majd kevés vizet aláöntve főzünk. Izesitjük sóval, kevés őrölt feketeborssal. A zöldségeket tisztitás után felszeleteljük, daraboljuk, majd egy másik edényben enyhén sós vízben készre főzzük. Ha kész hozzáadjuk a húst és az egészet felhígítjuk, majd belefőzzük az apróra szaggatott galuskát, tovább borsozzuk, s a csipős paprikával is erősítjük. A végén utánízesítjük, citrom levével savanyítjuk. Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselyemmel diszitjük.
Tanácsok:
Bográcsban is főzhető, ekkor egyxmás után végezzük a műveleteket. Különleges ízt kapunk akkor, ha lestyán 2 szál lestyánlevéllel főzzük együtt.
Elkészítési idő: 50 perc
Erdélyi tárkonyleves
60 dkg. húsos sertéscsont,
3 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyem,
l csokor tárkonylevél ( vagy 2 evőkanál szárított),
l db. tojássárgája,
2 dl. tejföl,
só,
6 - 8 szem fekete bors,
3 - 4 szem burgonya,
1 egész citrom leve,
2 evőkanál liszt,
só
Elkészítés:
A húsos csontot hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket,kivéve a burgonyát.Ízesítjük sóval, szemes fekete borssal, apróra vágott vöröshagymával és felaprózott tárkonylevéllel - melyből keveset félre is teszünk.
Mikor minden zöldség megfőtt, a levet leszűrjük, a visszamaradó zöldségeket külön rakjuk, majd villával összetörjük ( turmixoljuk). A húsos csontról a húsdarabokat leszedjük és a turmixolt zöldségekkel együtt a leveshez adjuk.
Ha gazdagítani akarjuk a levest, akkor belefőzzük a kis kockákra vágott burgonyát is. Közben a tejfellel, a liszttel és kevés lével habarást készítünk, a levest behabarjuk.
Tálaláskor a levesestál aljára öntjük a kevés levessel elkevert tojássárgát, amire rámerjük a forró levest.
Ízesítéshez citromlevet kínálunk, apróra vágott tárkonylevéllel és kevés tejföllel.
Elkészítési idő: 80 perc
Magyaros körömpörkölt
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál vegeta,
kevés só.
Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belõle. Levébõl kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evõkanál köröm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fõzõlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pár percig forralom. Sós vízben fõtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
Tavaszi tepsis csirke
Hozzávalók:
1 db csirke
1 kg bugonya
2-3 fej hagyma
20-30 dkg sárgarépa
20-30 dkg fehérrépa
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A csirkét felaprózom, a burgonyát fél centi széles karikákra vágom, a sárgarépát és a petrezselymet, hagymát szintén felkarikázom. A tepsi aljára alufóliát teszek, megzsírozom/olajozom, rárakom a megmosott petrezselymet, a felkarikázott zöldségek egyharmadát, majd egy sor burgonyát teszek rá. Sózom, borsozom, majd rárakom a feldarabolt csirkeszeleteket. Tetszés szerint ízesítem a húst, majd befedem hagymával, sárgarépával, fehérrépával - ezeket is lehet fűszerekkel ízesíteni. Befedem a maradék burgonyával, amit szintén fűszerezek. (Az én családom úgy szereti, ha sok bors van rajta.) Alufóliát teszek rá, és a sütőben megpárolom. Amikor a hús megpuhult, leveszem az alufóliát, s addig sütöm, amíg a teteje megpirul.
Tanácsok:
A sok zöldségtől a krumplinak és a húsnak is finom íze lesz
Eszterházy rostélyos
Hozzávalók:
5 szelet 14-16 dekás rostélyos,
2 dkg só,
8 dkg liszt,
12 dkg zsír,
30 dkg leveszöldség,
5 dkg hagyma,
1 g őrölt bors,
1 babérlevél,
3 dl tejföl,
1 citrom,
2 dkg cukor,
3 dkg mustár,
1 dl fehérbor,
burgonyafánk.
Elkészítés:
A szeleteket enyhén kiverem, sózom, kétoldalt megsütöm.
A leveszöldség vastagabb részét (kb a fele) vékony csíkokra vágom és félreteszem.
A megmaradt zsiradékon megpirítom a cukrot. Hozzáadom a többi (karikázott) zöldséget és hagymát.
Anélkül, hogy megbarnulna, megpárolom és felöntöm 2-3 deci vízzel, vagy húslevessel.
Mustárral, citromlével, babérlevéllel, borssal és fehérborral ízesítem, majd felforralom. Beleteszem a húst és fedő alatt kis lángon párolom.
Ezalatt a csíkokra vágott zöldséget kevés zsírban citromlével és borssal megpárolom.
Ha kell, hozzáadok kevés vizet.
Mikor a szeletek megpuhultak, kiveszem a léből és óvatosan beleteszem egy tűzálló tálba.
A maradék páclébe beleteszem a liszttel elkevert tejfölt.
Felforralom (arra ügyelve, hogy se nem túl sűrű, se nem tál híg ne legyen) majd a zöldséggel együtt szitán áttöröm.
Újra felforralom, a húsra öntöm és együtt is összeforralom.